Kedves Budai Polgárok!


Budán a gyermekek kórházi ellátása a Szent János Kórházban történik. Jelenleg 75 ágyon gyógyítunk gyermekeket: gyermeksebészeti osztály, koraszülött-csecsemő- és gyermekosztály fül-orr-gégészeti részleggel, Perinatalis Intenzív Centrum. Az osztályokon és a hozzájuk csatolt szakambulanciákon évente több mint 50 ezer gyermek fordul meg.

A korszerű betegellátás egyik alapfeltétele a megfelelő diagnosztikus háttér, melynek egyik fontos területe a sugárterhelést nem jelentő képalkotó vizsgálat, az ultrahang. A gyermekellátást jelenleg egy több mint 25 éves ultrahangkészülék szolgálja ki, melynek képminősége már nem tökéletes. Egy ideje már csak a szakembereink hatalmas tudása és gyakorlata alapján működtethető biztonsággal a készülék, ezért az Aprónép Alapítvány a Gyermekek Megsegítésére kuratóriuma úgy döntött, hogy egy új gép vásárlására gyűjt adományt. Az új készülékkel gyorsabb és pontosabb vizsgálatok várhatóak, kiszolgálná az aktív fekvőbeteg osztályokat, valamint az ambulánsan megforduló gyermekeket. Speciális vizsgálófej alkalmazásával pedig a gép a kis súlyú koraszülöttek vizsgálatára is alkalmas. A gyermekellátás minden területén szükség van ultrahangkészülékre kezdve a koponya vagy hasi sérülést szenvedő csecsemőktől, gyermekektől, a vakbélgyulladás, illetve bélelzáródás diagnózisától a húgyuti fertőzésekig, a mellűri folyadékgyülem, a hasi szervek megbetegedésének, a szív rendellenességeinek diagnózisáig.

Az Aprónép Alapítvány 2012. szeptember 29-én jótékonysági koncertet szervezett, ennek bevételét az eszköz megvételére tette félre. Egyelőre 1,3 millió forint gyűlt össze, a készülék ára 11-12 millió forint. Az alapítvány ezért folytatja a gyűjtést: öt budapesti mozgássérült festőművész - Doszkocs Zsuzsanna, Tarcsányi Ottilia, Tegze Judit, Zilahi Ica Mária és Fark László - kilenc képét ajánlotta fel jótékonysági aukcióra, hogy így járuljon hozzá az ultrahangkészülék mielőbbi megvásárlásához.

Kedves Budai Polgárok!

Bizonyára az Önök családjából is többen megfordultak már a Szent János Kórház gyermekosztályán, ahol a kicsik és nagyobbak értő és gondos orvosok kezeibe kerültek. A szakemberek azonban nem tudják helyettesíteni az ultrahangkészüléket, a modern gép elengedhetetlen a mai gyógyászatban, mert csak így tudjuk megvédeni mindazt, ami a legdrágább: gyermekeink és unokáink életét.

Kérem, vásárolják meg a nehéz sorban élő, mégis azonnal a János Kórház segítségére siető budapesti mozgássérült művészek gyönyörű alkotásait! Segítsenek, hogy mi is segítgessünk! Támogatásukat előre is köszönjük!


dr. Madarasi Anna
Ph.D gyermekgyógyász főorvos, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak orvosigazgató-helyettese az alapítvány kuratóriumának elnökeAz Aprónép Alapítvány gyűjtése megérintette a mozgássérült festőművészeket is: Doszkocs Zsuzsanna, Tarcsányi Ottilia, Tegze Judit, Zilahi Ica Mária és Fark László összesen kilenc képet ajánlottak fel jótékonysági aukcióra, hogy így járuljanak hozzá a gyermekek gyógyítását elősegítő ultrahangkészülék mielőbbi megvételéhez.

Tarcsányi Ottilia: Tengeröblök az Adrián (akril)

Tarcsányi Ottilia: Úgy vagyok vele, hogyha nekem ilyen talentumot adott a Teremtő, és ennek eredménye szétosztható, hát hadd okozzak örömet vele másoknak. Egyébként olyan az élet körforgása, hogy adnunk kell, és akkor mi is kapni fogunk. Nekem a festés mellett a gyerek a legnagyobb érték.


Krániczné Tóth Dóra: Napraforgók vázában

Számomra "segíteni másokon" nem pusztán egy szó, egy cselekedet, hanem nagyon jó érzés, és boldogsággal tölt el, ha egy ilyen nemes ügyet támogatok. Az állapotom nem engedi meg, hogy fizikai segítséget nyújtsak embertársaimnak, de úgy gondolom: a művészeti tevékenységemmel mindezt pótolhatom. A hitvallásom: az életünkben a lehetőségek ott hevernek a lábaink előtt, csak élnünk kell velük. Ez most egy nagyon szép lehetőség, és bízom benne, hogy hamarosan valósággá válik.


Tarcsányi Ottilia: Fölülnézet (akril)

Fark László: A nyúl viszi a puskát (akvatinta)

Fark László: Gyerekkoromban magam is sok időt töltöttem kórházban: többször megoperáltak, az orvosok hosszan segítették a felépülésemet. Jól tudom, mit jelent négy fal közé bezártan élni, ezért teljesen nyilvánvaló volt, hogy én is segítek, amivel tudok. Ezek pedig a képeim.Doszkocs Zsuzsanna: Hundertwasser ház a vízben (olaj)

Doszkocs Zsuzsa: Dr. Madarasi Anna főorvos asszonnyal régóta jó viszonyt ápolok. A Baba utcai légzésrehabilitációs osztályon - amelynek megbízott osztályvezetője -, folyamatában látta, hogyan készül a "Hundertwasser-ház a vízben" című festményem. Megszerette, én pedig odaadtam neki jótékony célra, hogy mielőbb összegyűljön a pénz a Szent János Kórház apróságainak egy új ultrahangkészülékre.


Fark László: Töredék (rézmetszet)


Fark László: Pavilon (színezett papírmetszet)


Zilahi Ica Mária: Tanyasi ház (akvarell)

Zilahi Ica Mária: Talán azért ajánlottam fel egyik képemet árverésre a Szent János Kórház gyermekosztályának javára, mert értem és átéltem egy diagnózis korai felismerésének fontosságát. Ma ennek köszönhetem az életemet. Azt is tudom, hogy a boldog, egészséges gyermekkor egész életünk meghatározója lehet.


Tegze Judit: Téli napfény (számítógépes grafika)

Tegze Judit: Tizennégy évig szenvedtem egy hiányzó diagnózis miatt. Tudom, mit jelent valakinek, ha egy megfelelő műszer hozzásegíti a helyes kezeléshez. Nekem is vannak gyermekeim, igaz már felnőttek és bízom benne, hogy majd unokákkal is megajándékoznak. Így átérzem minden szülő helyzetét, akinek gyermeke segítségre szorul. A betegség sokszor megnehezíti az életemet, de én egészségesnek tartom magam. Így is akarok élni és öröm számomra, ha lehetőségem adódik, hogy ehhez másokat is hozzásegítsek.


Tegze Judit: Téli napfény (számítógépes grafika)
Élete a segítségnyújtásDr. Dura Mónika jogász - egy speciális, Magyarországon egyedülálló eszközadományozási forma kitalálója, alapítója, vezető önkéntese - három gyermek édesanyja.

"Minden édesanya számára legnagyobb kincs a gyermek, és az a legfontosabb, hogy egészségesek legyenek. A gyermekeimmel gyakran megfordulok a lakásunkhoz közeli játszótéren, ahol hintáznak, fogócskáznak vagy homokoznak. Persze történhet velük baleset, esetleg a kicsi fertőzést kap, mert belekóstol egy friss homokpogácsába. Véletlen balesetek bárhol adódhatnak, és én bizalommal megyek a János Kórház gyermekosztályára. Tudom, hogy jó kezekbe kerülnek, ismerem már az orvosokat. Itt az is biztonságot ad nekem, hogy munkájukat ultrahangkészülék segíti. Amikor azonban meghallottam, hogy a gép már elavult, úgy gondoltam, feltétlenül segítenem kell. A korszerű ultrahangkészülék jelentősen megkönnyítené a gyermekeink gyógyulását, hiszen rövid idő alatt pontos diagnosztika állítható fel."

Mónika önkéntesként két éve végzi ezt a segítő munkát a celiranyos.hu alapítványán keresztül. Segítőivel együtt már több mint 8 millió forint értékben juttatott el nélkülözhetetlen eszközöket a különböző egészségügyi intézményekbe és kórházakba.